Svijet
11

Sjeverna Koreja lansirala dalekometni projektil u orbitu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlasti Sjeverne Koreje su saopćile da su u orbitu lansirale dalekometni prijektil sa satelitom.

Državna televizija Sjeverne Koreje je saopćila da je satelit Kwangmyongsong-4 (sjajna zvjezda-4) uspješno pozicioniran na planirani položaj u orbiti.

Ovo lansiranje izazvalo je buru reakcija.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye je slučaj ocijenila "provokativnim do neprihvatljive mjere", a premijer Japana Shnzo Abe je poručio da će Japan poduzeti sve mjere u pravcu zaštite sigurnosti svojih građana.

"Razočarani smo činjenicom da je Sjeverna Koreja izvršila lansiranje dalekometnog projektila u orbitu, ne osvrnuvši se na kritike međunarodne zajednice", saopćeno je iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zvanični Tokio je saopćio da su četiri dijela odvojena od rakete pala u Pacifički okean, a do sada nema informacija da su olupine rakete pale na teritoriju Japana ili Južne Koreje.

Vlasti Sjeverne Koreje tvrde da lansirani projektil ima domet do 10.000 kilometara i da može dobaciti do teritorije SAD-a.

Kineski mediji javljaju da su snage SAD-a pratile let lansirane rakete i da su procijenile da ne predstavlja prijetnju američkim saveznicima u regiji.

Vlasti Sjeverne Koreje su 6. januara izvele testiranje razorne hidrogenske bombe i najavile lansiranje dalekometnog projektila sa satelitom za nadgledanje iz orbite. Međunarodna zajednica smatra da Pjongjang time želi testirati novu generaciju balističkih projektila.

Sjevernokorejsko lansiranje dalekometnog projektila i kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija bio je povod da Južna Koreja, Japan i SAD sazovu vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a koje broji ukupno 15 članica.

Sjednica će biti održana danas u podne po lokalnom vremenu, a Vijeću sigurnosti će se obratiti zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zadužen za politička pitanja Jeffrey Feltman.

Sjevernokorejski potez osudio je i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i pozvao zvanični Pjongjang da "okonča provokativno djelovanje".