Svijet
0

Sjeverna Koreja kritikuje SAD zbog obustave humanitarne pomoći

FENA
Sjeverna Koreja je u subotu kritikovala SAD zbog obustave humanitarne pomoći, kao odgovor na plan Pyongyanga da lansira satelit.

"SAD su previše burno reagovale na plan Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK). Prešle su svaku granicu", kazao je glasnogovornik ministra vanjskih poslova.

Podsjetio je da je Washington ranije uvijek insistirao da se humanitarna i politička pitanja jasno razgraniče.

"Međutim, Amerika je odgovorila na lansiranje satelita DNRK-a najavom da će obustaviti ranije obećano dostavljanje humanitarne pomoći", kazao je on.

Glasnogovornik je naveo da je ovaj čin SAD-a direktno kršenja sporazuma potpisanog 29. februara, prenio je AP.

Prema tom sporazumu, Sjeverna Koreja je pristala na djelimično obustavljanje nuklearnih aktivnosti i moratorijuma na probe raketa u zamjenu za 240.000 tona hrane od američke humanitarne pomoći.

Međutim, ubrzo nakon toga Sjever je najavio da planira lansirati satelit između 12. i 16. aprila kako bi obilježio 100 godina od rođenja osnivača države Kim Il-Sunga.

Sjedinjene Države su u srijedu saopćile da će obustaviti slanje humanitarne pomoći, uz obrazloženje da planirana sjevernokorejska vježba predstavlja kamuflažu za probu rakete, kojom bi bile prekršene rezolucije UN-a, kao i prošlomjesečni sporazum.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje također je rekao da još nije odlučeno koji će biti konačni odgovor prema obustavljanju humanitarne pomoći iz SAD-a, ali zahtijeva od Washingtona da ponovo razmotri svoju odluku.