Svijet
0

Sjeverna Koreja: Kim Yong-un promoviran u maršala

FENA
Kim Yong-un
Kim Yong-un
Sjevernokorejski čelnik Kim Yong-un promoviran je u maršala, javili su u srijedu državni mediji, čime je još više učvršćen njegov položaj vrhovnog komandanta u trenutku izvođenja ključnih promjena u vrhu korejske Narodne armije.

Državni mediji prenose da su najviši vojni i vladinici zvaničnici odluku o dodjeljivanju titule maršala donijeli u utorak, sedam mjeseci od dolaska mladog vođe na vlast i nakon nedavnih smjena u vrhu korejske vojske.

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je objavila da je s mjesta načelnika generalštaba smenjen Ri Yong ho, visokopozicionirani zvaničnik u vojnim i političkim krugovima te zemlje, prenosi AP.

Dan kasnije je manje poznatI general Hyon Jong chol imenovan za vicemaršala, što je četvrto po redu imenovanje otkada je Kim preuzeo vlast u zemlji poslije smrti svog oca i neprikosnovenog lidera Kim Jong Ila.

Uklanjanje Rija, koji je bio vicemaršal od 2010. godine, ali i mentor mladom Kimu, izazvalo je iznenađenje kod mnogih, a kao zvaničan razlog navedeno je njegovo zdravstveno stanje u što sumnjaju poznavaoci prilika u Sjevernoj Koreji.

Ri je izgledao zdrav prilikom nedavnih pojavljivanja i njegov odlazak je izazvao špekulacije među analitičarima da ga je Kim uklonio kako bi stavio "svoj znak" na zemlju.