Svijet
0

Sjeverna Koreja: Japanski premijer je azijski Hitler

FENA
Shinzo Abe (Foto: AFP)
Shinzo Abe (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja uporedila je danas japanskog premijera Šinzo Abea s Hitlerom jer "hoće da poveća vojnu moć pod plaštom brige za regionalnu stabilnost".

Ta kritika objavljena je u uredničkom komentaru sjevernokorejske novinske agencije KCNA, poslije izvještaja partijskog lista Rodong Sinmun prošlog mjeseca u kojem je Abe opisan kao "militaristički manijak" zbog najavljenih izmjena pacifističkog ustava Japana, podsjeća AFP.

Abe je izjavio prošlog mjeseca da bi ustav Japana, donesen poslije Drugog svjetskog rata a kojim se uloga vojske ograničava na samoodbranu, mogao da pretrpi izmjene do 2020. godine.

U komentaru agencije KCNA pod naslovom "Da li je ovo rađanje azijskog Hitlera?", navodi se da Abe podgrijava strahovanja od sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih prijetnji kako bi opravdao japansku vojnu ekspanziju.

"Nema razlike između fašističkog manijaka Hitlera, koji se borio protiv komunista da bi opravdao drugačiji rat, i nesmotrenog Abea koji koristi konfrontaciju sa Sjevernom Korejom da opravda nove militarističke ambicije Japana", smatra KCNA.

Sjevernokorejski raketni i nuklearni programi dugo izazivaju zabrinutost u Japanu, koji je u šestočlanoj grupi zemalja učesnica u pregovorima s Pjongjangom o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje.