Uprkos protivljenju UN-a
0

Sjeverna Koreja ispalila još dvije rakete

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja u utorak je ispalila još dvije rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, javila je južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na izvore iz južnokorejske vlade.

Ovaj potez, prema riječima jednog južnokorejskog zvaničnika, dodatno pojačava tenzije na Korejskom poluostrvu, budući da je Pyongyang u ponedjeljak izveo drugu nuklearnu probu i ispalio tri rakete zemlja-vazduh kratkog dometa, takođe s istočne obale, izazvavši zabrinutost i osudu kako pojedinačnih zemalja, tako i cijele međunarodne zajednice, prenose agencije.

Vijeće sigurnosti UN-a jučer je najavilo uvođenje sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog nuklearnog eksperimenta kojim je ta zemlja prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti.

Ambasadorica SDA-a Susan Rice tom prilikom je istaknula da SAD vjeruje da je ovo teško kršenje međunarodnog prava i prijetnja regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti te će stoga Sjedinjene Države tražiti snažnu rezoluciju i snažne mjere

Sjeverna Koreja je upozoravala u posljednjim sedmicama da će izvesti nuklearnu probu i ispaliti dugometne projektile dok Vijeće sigurnosti ne uputi izvinjenje zbog osude njenog lansiranja rakete 5. aprila. SAD, Japan i druge zemlje nazvale su probu testiranjem njene dugometne raketne tehnologije.