Svijet
0

Sjeverna Koreja i SAD postigli sporazum o nuklearnom pitanju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja postigla je nekonkretizirani sporazum sa Sjedinjenim Državama u ovoj sedmici o svom programu nuklearnog oružja, ali je američki vodeći nuklearni posrednik izjavio u petak da nije upoznat s bilo kakvim sporazumom takve vrste.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je da su razgovori između američkog posrednika Cristophera Hilla i vodećeg sjevernokorejskog nuklearnog pregovarača Kim Kye Gwana održani "u pozitivnoj i iskrenoj atmosferi i da je određeni sporazum postignut". Nikakvi ostali detalji nisu objavljeni, javio je AP.

Hill, koji je doputovao u Seul u petak, izjavio je, međutim, kako nije sigiran na kakav sporazum se misli u saopćenju. On je nazvao razgovore u Berlinu "veoma korisnim raspravama" i dodao da je zadovoljan time što je i Sjever, kako izgleda, zadovoljan njima.

Hill i Kim sastajali su se tri dana i vjeruje se da su raspravljali o tome kada da se sastanu na narednom zasjedanju međunarodnih razgovora o nuklearnom programu Sjevera, među ostalim pitanjima. Posljednji krug u Pekingu u decembru - održan nakon što je Sjever obavio svoju prvu nuklrearnu probu u oktobru - okončan je bez ikakvog napretka.

"Obratili smo pažnju direktnom dijalogu održanom između Sjevera i SAD-a u pokušaju rješavanja problema vezanih za nuklearno pitanje", navodi ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje u saopćenju koje je u petak objavila državna Centralna novinska agencija.

Hill je naglasio kako će fokus razgovora o denuklearizaciji među šest zemalja - koje uključuju i Kinu, Japan, Rusiju i Južnu Koreju i vrijeme njihovog održavanja pokazati kako će susreti sa Sjevernom Korejom pomoći u ostvarenmju napretka.

"Ono što moramo učiniti je da vidimo kako se ti razgovori mogu unaprijediti u šesterostranom procesu, da li bi te rasprave mogle dovesti do nekog napretka u Pekingu", izjavio je Hill.

Američki diplomat krenuo je ka Tokiju i Pekingu nakon sastanka s južnokorejskim zvaničnicima u petak.

U novinskim izvještajima u petak navodi se da bi se razgovori o nuklearnom naoružanju mogli nastaviti početkom idućeg mjeseca zahvaljujći napretku ostvarenom na sastancima u Njemačkoj.

Južnokorejska novinska agencija Yopnhap, pozivajući se na neimenovanog diplomatu u Seulu, javila je da su rasprave u Berlinu "napredovale u veoma pozitivnom smjeru".

Drugi neimenovani diplomat izjavio je kako postoji velika mogućnost da će se nuklearni razgovori nastaviti u Pekingu 5. februara, javio je Yonhap.