Svijet
0

Sjeverna Koreja i Iran zajednički gradili projektil?

SRNA
Sjeverna Koreja i Iran zajednički su radili na gradnji projektila sposobnog da nosi nuklearnu bojevu glavu saopšteno je danas iz britanske istraživačke organizacije "Međunarodni institut za strateške studije (IISS)".

U izvještaju IISS navodi se da sjevernokorejske program za naoružanje sada koristi tehnologiju dobijenu od Irana.

Prema IISS, Pyongyang šalje tehnologiju Iranu za program obogaćenja uranijuma što će Teheranu omogućiti da poveća učinak.

Analitičari navode da je otkriće ovih podataka uznemirujuća eskalacija u trci za nuklearnim naoružanjem, ove dvije države za koje se smatra da su najveća prijetnja po globalnu sigurnost.

Stručnjak IISS za zabranu širenja nuklearnog naoružanja Marc Fitzpatrick smatra da u poređenju sa Iranom Sjeverna Koreja posjeduje napredniju tehnologiju za proizvodnju atomske opreme.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja može da proizvede veoma ojačani čelik, što Iran nije u stanju. Teheran se umjesto tog čelika oslanja na materijale od ugljičnih vlakana koji su manje pouzdani.

"Prodaja sjevernokorejskih nuklearnih materijala Iranu do sada je išla samo u jednom smjeru, ali sada je to dvosmjerno. Sjeverna Koreja je možda sama sebi dovoljna u svom programu za obogaćenje uranijuma i ima oblasti u kojima Iran ne može sam da proizvede potrebnu opremu dok Pyongyang ima taj kapacitet", rekao je Fitzpatrick, prenosi britanski dnevnik Daily telegraph.
Sjevernokorejska tehnologija za nuklearno naoružanje je najveći izvor zarade u inostranstvu za komunistički režim i ova zemlja je najnoviju opremu prodala Iranu, Siriji, Mjanmaru i Libiji.

Fitzpatrick je naglasio da Sjeverna Koreja ne samo da je razvila skoro pun arsenal naoružanja za masovno uništenje već je voljna i da ih proda kao i projekile i konvencionalno naoružanje potencijalnim kupcima.

U izvještaju se navodi i da sve ukazuje na to da je Iran u stanju da razvije sofisticiranije verzije sjevernokorejskih dalekometnih projektila "no-dong".