Svijet
0

Sjeverna Koreja i dalje na listi pomagača terorizma

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice obavijestila je Japan da Washington neće skinuti Sjevernu Koreju s liste pomagača terorizma, za šta je ranije spominjani krajnji rok bio današnji dan, izjavio je šef japanske diplomatije Masahiko Komura.

Ovo odgađanje će po svemu sudeći biti dobro primljeno u Tokiju zbog uvjerenja da bi američko popuštanje Pyongyangu moglo ugroziti napore Japana da riješi problem svojih građana koji su u Sjevernoj Koreji oteti prije nekoliko decenija.

Japanski i sjevernokorejski zvaničnici u ponedjeljak su u sjevernokineskom gradu Shenyangu počeli razgovore o otetima, što je odavno prepreka uspostavljanju diplomatskih odnosa Tokija i Pyongyanga.

Komura je rekao da ga je tajnica Rice o odluci SAD-a obavijestila telefonom, prenio je Reuters.

Odgađanje brisanja Sjeverne Koreje je posljedica neispunjavanja svih dogovora u vezi s odustajanjem Pyongyanga od nuklearnog programa, ali u Washingtonu kažu da dogovaranje o tome neće biti prekinuto.

Brisanje s liste zemalja koje sponzoriraju terorizam omogućilo bi Sjevernoj Koreji dobivanje sredstava iz međunarodnih banaka i otvaranje puta multilateralnoj pomoći.

Sjeverna Koreja je 2002. priznala da su njeni agenti oteli 13 Japanaca, a petero ih je te godine vraćeno kućama. Tokio traži više informacija o sudbini preostalih osam otetih građana, za koje Sjevernokorejci tvrde da su umrli.

Japanci u svom zahtjevu spominju i još četvero otetih japanskih državljana u Sjevernoj Koreji.