Ispaljeno 200 granata
0

Sjeverna Koreja granatirala naseljeno južnokorejsko ostrvo

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Nekoliko južnokorejskih vojnika i civila ranjeno je od eksplozija artiljerijskih granata, koje je rano jutros sjevernokorejska artiljerija ispalila na ostrvo Yeonpyeong nedaleko od sporne granice između dvije zemlje, javili su danas južnokorejski mediji.

Južnokorejska Vlada sazvala je hitnu vanrednu sjednicu zbog sjevernokorejskog artiljerijskog napada.

Neimenovani zvaničnik rekao je da će se sjednica Vlade biti održana unutar podzemnog bunkera u predsjedničkom kompleksu. 

Prema pojedinim izvještajima južnokorejskih medija, više od 200 granata pogodilo je ostrvo Yeonpyeong. 

Južnokorejska novinska agencija "Yonhap" javila je da su u granatiranju ranjena četiri vojnika. Južnokorejska vojska potvrdila je da je razmjenjena vatra, ali nisu saopšteni drugi detalji. 

Na spornoj pomorskoj granici između dvije Koreje bilo je smrtonosnih sukoba 1999. i 2002. godine, kao i u novembru 2009. godine. 

U sukobu prošle godine zapalio se sjevernokorejski brod, ali nije bilo riječi o žrtvama. Nije bilo povrijeđenih južnokorejskih mornara. 
U martu ove godine nedaleko od sporne granice potonuo je južnokorejski vojni brod "Čeonan" - kada je poginulo 46 mornara. Seul tvrdi da je brod potonuo nakon eksplozije torpeda ispaljenog sa sjevernokorejske podmornice. 

Postoje špekulacije da je napad na "Čeonan" bila osveta zbog sukoba u novembru. Sjeverna Koreja negira učešće u potonuću južnokorejskog broda.