Zbog poplava, tajfuna i skupe hrane
0

Sjeverna Koreja: Glad zavladala zbog slabe žetve

SRNA
Sjeverna Koreja će i u narednom periodu biti suočena sa nestašicom hrane zbog slabe žetve, u vrijeme kada od neuhranjenosti pati trećina djece mlađe od pet godina, saopštile su danas UN.

Situaciju je ove godine pogoršalo poskupljenje hrane na svjetskom tržištu, u kombinaciji sa poplavama tokom ljeta i udarima tajfuna. UN su u martu procijenile da je hitna pomoć u hrani neophodna za više od šest miliona stanovnika Sjeverne Koreje.

Zahtjevi Sjverne Koreje za dobijanjem pomoći u hrani uglavnom nisu uslišeni, pošto međunarodna zajednica sumnja da vlasti te zemlje prave zalihe. Od ukupnih sredstava koja je zatražio Svjetski program za hranu, uplaćeno je samo oko 30 odsto.

"Procjenjuje se da će ovogodišnja žetva biti ista ili tek nešto bolja nego prošle godine. Suština je da to neće biti dovoljno", izjavila je Valeri Amos, zamjenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja i hitnu pomoć.

Ona se obratila novinarima u Pekingu poslije povratka iz posjete Pjongjangu.

Amos je rekla da je Sjevernoj Koreji godišnje potrebno oko 5,3 miliona tona hrane, a da joj svake godine nedostaje oko milion tona.

"Nedavni podaci o djeci mlađoj od pet godina ukazuju na hroničnu neuhranjenost od 33 odsto na nacionalnom nivou i 45 odsto u sjevernom dijelu zemlje", rekla je zvaničnica UN.
Sjeverna Koreja je imala veliki problem gladi tokom devedesetih, kada je zbog nedostatka hrane umrlo oko milion ljudi. 

Nestašice vladaju zbog loše agrarne politike, serije prirodnih katastrofa i sankcija koje su zemlji uvedene zbog njenog nuklearnog i raketnog programa. 

Amos je tokom boravka u Sjevernoj Koreji posjetila bolnice, sirotišta i centre za distribuciju hrane u unutrašnjosti zemlje.