Svijet
0

Sjeverna Koreja dobila naftu, inspektori IAEA-e u Pyongyangu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja je u subotu dobila prvu pošiljku nafte iz Južne Koreje kao dio obećane ekonomske pomoći u zamjenu za zatvaranje nuklearnog reaktora Yongbyon, na šta se zemlja obavezala tokom međunarodnih pregovora o odustajanju Pyongyanga od nuklearnog programa.

U sjevernokorejsku luku Sonbong stiglo je 6.200 tona mazuta, koji još nije istovaren s južnokorejskog tankera, saopćile su vlasti u Pyongyangu.

Radi se o prvoj isporuci od ukupno 50.000 tona mazuta koji ta komunistička zemlja treba dobiti u zamjenu za zatvaranje nuklearnog reaktora, javlja agencija AP navodeći da će Pyongyang ukupno dobiti milion tona nafte ili ekonomsku pomoć u tolikoj vrijednosti.

U međuvremenu je u Pyongyang stigao tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji će nadgledati zatvaranje reaktora.

Bit će to prvi put za skoro pet godina da Sjeverna Koreja prihvata inspektore IAEA-e otkako ih je protjerala krajem 2002., čime je otvorena aktuelna nuklearna kriza.

Sjeverna Koreja je ranije saopćila da je spremna na zatvaranje reaktora nakon dobivanja prve isporuke nafte.

U Seulu ovog vikenda boravi direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei, koji će sudjelovati u radu međunarodne konferencije o nuklearnim tehnologijama, ali za sada nema nagovještaja da bi mogao posjetiti Sjevernu Koreju.

Prema najavama iz Seula i Pekinga, sastanak šefova delegacija šest zemalja uključenih u pregovore o nuklearnim ambicijama Pyongyanga - Kine, Japana, Rusije, SAD-a i obiju Koreja - bit će održan 18. jula u Pekingu.

Prethodno njihovo okupljanje bilo je u martu, a onda je došlo do zastoja zbog odbijanja Pyongyanga da sudjeluje u dogovaranju dok mu se na oslobode zamrznuta sredstva u jednoj banci u Macau.

Riječ je o 25 miliona dolara koji su Sjevernoj Koreji vraćeni krajem juna na osnovu dogovora postignutog u februaru.