Svijet
0

Sjeverna Koreja će za nekoliko sati objaviti izvještaj o nuklearnom programu

FENA
Foto: AFP/DigitalGlobe/File
Foto: AFP/DigitalGlobe/File
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u četvrtak, dok je dolazila u Japan na sastanak ministara vanjskih poslova Grupe osam industrijski razvijenih zemalja, kako u roku od nekoliko sati očekuje objavljivanje izvještaja o sjevernokorejskim nuklearnim aktivnostima.

Bijela kuća je saopćila ove sedmice kako je četvrtak rok za Sjever da preda izvještaj o svom nuklearnom programu. U zamjenu za to, SAD je saopćio da će ukinuti sankcije i ukloniti Sjevernu Koreju s crne liste država koje sponzoriraju terorizam.

Rice je naglasila da će svaki potez koji Sjedinjene Države učine u odgovoru na deklaraciju biti uslovljen verifikacijom sjevernokorejskih dokumenata, javio je AP.

"Nastavit ćemo raditi na denuklearizaciji koja je predmetom verifikacije", izjavila je ona novinarima koji su je pratili na putu koji bi je tokom vikenda doveo do Južne Koreje i Kine.

Sjeverna Koreja nije obavezna da pruži konkretne detalje svog aktuelnog nuklearnog oružja u deklaraciji - koja će desiti u idućoj fazi pregovora o razoružanju - ali je Rice izjavila da će njeni dokumenti pružiti ključne informacije o njenom arsenalu.

"Očigledno se moramo pozabaviti naoružanjem i svim programima i demontirati ih ukoliko želimo denuklearizaciju i to se mora učiniti transparentno", kazala je.

"Ukoliko možemo pouzdano utvrditi količine plutonija koje su proizvedene, imat ćemo napredak u razumijevanju onoga što se dešavalo na polju proizvodnje oružja", izjavila je Rice.

"Stoga je ovo prirodan korak ka bavljenju verificiranom provjerom naoružanja", izjavila je ona.