Nakon rezolucije UN-a
0

Sjeverna Koreja će povećati svoje nuklearne sposobnosti

Klix.ba
Sjeverna Koreja je burno reagovala na rezoluciju Ujedinjenih nacija, kojom se osuđuje njihovo nedavno lansiranje rakete, i obećala da će povećati svoje vojne i nuklearne sposobnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a je jučer jednoglasno donijelo rezoluciju, koja osim osuđivanja postupaka Sjeverne Koreje također i povećava dosadašnje sankcije protiv ove zemlje.

Iz Sjeverne Koreje je rano jutros rečeno da će zbog rezolucije povećati svoje nuklearne sposobnosti te da nikada neće pristati na razgovore o prestanku korištenja nuklearnih kapaciteta, prenosi BBC.

Rezolucija je donesena nakon uspješnog sjevernokorejskog lansiranja rakete prošlog decembra.

Rezoluciju su u Vijeću sigurnosti predložile Sjedinjene Američke Države, a podržala ih je Kina, najveći saveznik Sjeverne Koreje. Rezolucija je predstavljala kompromis između dviju zemalja, gdje su SAD tražile nove sankcije, a Kina samo izjavu Vijeća sigurnosti umjesto rezolucije. Kako javljaju dopisnici, podrška Kine predstavlja veliki udarac za Pyongyang.

Prema rezoluciji, koja će pokrenuti značajne akcije ukoliko Sjeverna Koreja izvede svoj treći nuklearni test, na listu su pored trenutnih meta sankcija uvrštene i Sjevernokorejska svemirska agencija, banka, određeni broj trgovačkih kompanija kao i neke individue.

Južna Koreja i Japan su pohvalili donošenje ove rezolucije. Kineski izaslanik pri UN-u je rekao da Peking vjeruje kako će sve akcije koje poduzme Vijeće sigurnosti biti razumne, umjerene, proporcionalne te da će stvoriti stabilnost.

"Odmah ćemo početi jačanje i povećanje odbrambenih vojnih snaga, kao i naših nuklearnih sposobnosti", rečeno je iz Pyongyanga.

Pyongyang je do sada izveo dva nuklearna testa, 2006. i 2009. godine.