Svijet
0

Sjeverna Koreja će lansirati satelit po planu

FENA
Sjeverna Koreja saopćila je danas da će nastaviti s planom da u svemir lansira radni satelit, ocijenivši da su kritike na taj njen korak provokacija, javio je AP.

Sjeverna Koreja je u petak saopćila da će satelit lansirati narednog mjeseca.

Taj plan osudili su odmah SAD, Južna Koreja i Japan, navodeći da je to ustvari prikriveno lansiranje balističke rakete dugog dometa, što predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i prijetnju regionalnoj sigurnosti.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA javila je danas da su takve kritike "zlokobna provokacija neprijateljskih snaga", a da Sjeverna Koreja ima pravo na miroljubiv svemirski razvoj.

Sjeverna Koreja je navela i da te neprijateljske sile griješe ukoliko misle da će Pjongjang odustati od svog plana, o kojem je, kako je saopćio u subotu, obavijestio međunarodne agencije.

Lansiranjem "radnog satelita", što je predviđeno za period između 12. i 16. aprila, obilježila bi se 100. godišnjica rođenja njenog osnivača Kim Il-Sunga, kako je ranije objavila KCNA, prenio je Tanjug.

Vijeće sigurnosti UN-a je 2009., nakon neuspješne sjevernokorejske probe rakete dugog dometa koja je završila u Japanskom moru i izazvala burno reagiranje Tokija i SAD-a, Rezolucijom 1874 zabranio Pjongjangu sva lansiranja uz pomoć tehnologije balističkih raketa.