Svijet
0

Sjeverna Koreja bira novi saziv Vrhovne narodne skupštine

Anadolija
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Narod Sjeverne Koreje danas bira novi saziv Vrhovne narodne skupštine, a riječ je o prvim parlamentarnim izborima u eri vladavine mladog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, koji je u decembru 2011. godine na čelu zemlje naslijedio svog oca Kim Jong-ila.

Skupština broji 687 poslanika koji se biraju u isto toliko izbornih regije, a svaka od tih regija ima isključivo samo po jednog kandidata i birači glasaju „za“ i „protiv“ njegovog ulaska u parlament.

Kim Jong-un se, bez protukandidata, natječe u izbornoj jedinici 111 - Paektusan, planinskom okrugu na granici s Kinom u kojem je rođen i kao kandidat bio biran i njegov otac Kim Jong-il, što ovoj regiji daje posebno mjesto u tradiciji i kulturi zemlje.

Izbori za Skupštinu se održavaju svakih pet godina, a kao i ranijih godina, i današnji izbori protiču u slavljeničkom i prazničnom duhu. Zastave na ulicama, tradicionalne nošnje i folklorne zabave na trgovima i obalama rijeka svojevrsna su najava poprilično izvjesnog uspjeha izbora.

Vrhovna narodna skupština ima ovlasti da odobrava državni budžet i imenuje visoke dužnosnike, poput članova moćne Nacionalne komisije za odbranu. U praksi to političko tijelo se sastaje dvaput na godinu i potvrđuje odluke Kim Jong-una i vladajuće Radničke partije.

Odziv birača gotovo je uvijek skoro 100 posto.

Poslljednji parlamentarni izbori u Sjevernoj Koreji održani su u martu 2009. godine, kada je izlaznost bila 99.98 odsto i kada su svi kandidati imali stopostotnu podršku naroda.

Glasanje je u Sjevernoj Koreji obavezno, a zapadni analitičari kažu da ova vježba demokracije funkcionira i kao popis stanovništva i mehanizam za proiciranje demografske slike u zemlji.