Svijet
0

Sjeverna Koreja bi poslala diplomata na Obaminu inauguraciju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja želi poslati svoga glavnog nuklearnog pregovarača na inauguraciju novoga američkog predsjednika Baracka Obame, navodi se u izvještajima objavljenim u ponedjeljak.

Prijedlog Pjongjanga da pošalje zamjenika ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwana na Obaminu inauguraciju 20. januara upućen je putem njene misije u Ujedinjenim nacijama, javile su novine Jong Ang Ilbo, pozivajuući se na neimenovanog južnokorejskog zvaničnika, prenosi AP.

Washington je odbacio tu ideju, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Upitan da potvrdi izvještaj, južnokorejski ministar vanjskih poslova Yu Myung-hwan izjavio je da je čuo "o takvim idejama" i koliko on zna, "stvari ne idu u tome pravcu".

Aaron Tarver, glasnogovornik američke ambasade u Seulu, izjavio je da nema nikiakve informacije o bilo kakvom zahtjevu iz Pjongjanga za prisustvo na inauguraciji.

Potez Sjevera, ako se potvrdi, bio bi još jedan znak spremnosti režima da uspostavi dobre odnose s novom američkom administracijom.

Pjogjang se također suzdržao od rutinskih kritika Sjedinjenih Država u novogodišnjoj poruci za koju analitičari tvrde da je uvertira politike prema budućem američkom lideru.

Godinama su Washington i Pjongjang u sporu zbog nuklearnih ambicija Sjevera.

Pregovori u cilju rješenja spora zakočeni su zbog odbijanja Sjevera da prihvati protokol koji bi omogućio verifikaciju njegovih listi nuklearnih programa. U razgovorima učestvuju Kina, Japan, dvije Koreje, Rusija i SAD.