Svijet
0

Sjeverna i Južna Koreja pristale na mirovne razgovore

Klix.ba
Zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje su dogovorili sastanak na nivou vlada prvi put od 2007. godine, javlja BBC.

Dogovor dviju zemalja je postignut nakon nekoliko sati preliminarnih razgovora u selu Panmunjom, a njegov cilj je izgradnja povjerenja između dviju strana. Razgovori će biti obavljeni u Seulu u srijedu i četvrtak.

Dogovor je postignut nakon nekoliko mjeseci tenzija između dviju Koreja, koje su nastale nakon što je Sjeverna Koreja u februaru izvršila treći nuklearni test.

Razgovori u selu Panmunjom, u kojem je potpisivanjem primirja okončan Korejski rat, nastavili su se tokom noći. Detaljan plan još uvijek nije usvojen.

Ministar Ryoo Kihl-jae će predvoditi južnokorejsku delegaciju, a od Sjeverne Koreje je zatraženo da pošalje Kima Yang-gona, šefa United Front Departmenta vladajuće Radničke partije. Još uvijek nije potvrđeno koga će Sjeverna Koreja poslati na razgovore.

Neimenovani južnokorejski zvaničnik nije želio potvrditi da će biti govora o denuklearizaciji, ali je rekao da će biti govora o svemu što može doprinijeti miru. Razgovarat će se o uspostavljanju komercijalnih veza, posebno o zajedničkoj komercijalnoj zoni Kaesong, koju je Sjeverna Koreja zatvorila u aprilu nakon eskalacije tenzija. Tražit će se i rješenje problema razdvojenih porodica i njihovih rođaka, kao i o turizmu na sjevernokorejskoj planini Kumgang. Južnokorejski turisti su prestali odlaziti u planinu kada je jednog od njih 2008. godine ubio sjevernokorejski stražar.