Svijet
0

Sjever Australija: 250.000 slijepih miševa obrušilo se na gradić Katherine

FENA
Barem 250.000 slijepih miševa obrušilo se na gradić Katherine na sjeveru Australije, pa su vlasti upozorile stanovnike da ih se klone kako ne bi dobili bolest nalik na bjesnoću, javio je u srijedu BBC.

Centar za kontrolu bolesti saopćio je da su ti šišmiši, potencijalni prenosnici australijskog lisavirusa, koji može biti smrtonosan po ljude. Virus se prenosi ugrizom, a dovoljna je i ogrebotina.

Vlasti grada Katherine su zbog invazije krilatih sisavaca zatvorile sva sportska igrališta u tom gradiću, koji je 300 kilometara udaljen od Darwina, glavnog grada australijskog Sjeverne teritorija.

Kolonija šišmiša, poznatih i pod nazivom "male crvene leteće lisice", stigla je u Katherine krajem prošlog mjeseca. Posljednjih dana je njihov broj počeo opadati, ali na periferiji ih i dalje ima puno, izvijestio je BBC.

Po riječima lokalnih šumara, te šišmiše može privući flora, a mogu tamo doći i zbog uništenja prirodnog staništa ili promijene klimatskih uslova.

U Katherineu, kako kažu, ima puno egzotičnih biljaka, pa se čini da su šišmiši samo u prolazu. Centar za kontrolu bolesti ukazuje da se virus nalazi u pljuvački ovih životinja. Rijetko se događa da ugrizeni ili ogrebani umru, zato što je cjepivo dostupna, a spašava život ukoliko se da na vrijeme.

Stručnjaci navode kako se ovakva najezda "letećih lisica" na Sjevernom teritoriju događa dva do tri puta u deset godina.