Svijet
0

Sjenka gladi nad svijetom

FENA
Mjesecima hipnotisani globalnom kreditnom krizom, iz vida smo izgubili drugu, možda još opasniju svjetsku prijetnju - nestašicu hrane, piše u utorak u uredničkom komentaru Daily Telegraph.

Povodom posljednjih upozorenja čelnika Svjetske banke i MMF-a da poskupljenje hrane gura u dublje siromaštvo stotinu miliona ljudi u zemljama u razvoju, donoseći moguću masovnu glad i ratove, list navodi kako uzrok treba tražiti u dva faktora - trenutnim trgovinskim barijerama u razmjeni hrane i nekontrolisanom uzgajanju žitarica radi proizvodnje biogoriva.

Ekonomski rast Kine i Indije donio je i promjene u ishrani njihovog stanovništva, koje troši više mesa i žitarica, pri čemu njihove države ograničavaju izvoz.

Istovremeno, u nastojanju da smanje svoju zavisnost od strane nafte, SAD su - uz velike dotacije poljoprivrednika - namijenile čak trećinu zasijanog kukuruza za biogorivo do 2010., a sličan trend raste i na globalnom nivou.

Postoji rješenje da se izađe na kraj sa ovim opasnim koktelom i put da rastuće svjetsko stanovništvo sebe ishrani: prvi koraci u tom pravcu morali bi da budu ukidanje barijera na svjetskom tržištu i subvencionisanja proizvodnje biogoriva, piše Daily Telegraph.