Maldivi
0

VIDEO / Sjednica vlade šest metara pod morem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Maldivski ministri u petak su u ronilačkim odjelima imali generalnu probu za jedinstvenu sjednicu vlade pod morem, koja će u subotu biti organizirana kako bi se privukla pažnja na opasnosti globalnog zatopljenja po tu otočnu državu Indijskom okeanu.
  • Ministri su vježbali ronjenje na dubini od šest metara blizu otoka Girifušija, 25 minuta plovidbe brodom od glavnog grada Malea, objasnila je koordinatorica događaja Aminath Shauna.

  • Sve je na mjestu i spremni smo za ministarski sastanak u subotu, kazala je ona.

  • Ministri će se potpisati na svoja mokra odijela i prodati ih na dražbi. Prikupljeni novac poslužit će zaštiti koralnog grebena, istaknula je ona.

Za podmorski sastanak, vlada je postavila stol na dno mora, a ministri će "govoriti rukama i signalima". Od 14 članova vlade, samo tri ministra neće zaroniti. Dvojica zbog medicinskih razloga, a treći je na putu po Evropi.

Maldivski arhipelag, jugozapadno od Šri Lanke, na prvoj je liniji bojišta protiv klimatskih promjena i rasta nivoa mora. Više od 80 posto maldivskog teritorija, sastavljenog od koraljnih otoka, manje je od metra iznad nivoa mora. Za ideju o ronilačkom sastanku vlade zaslužan je predsjednik države Mohamed Nasheed.