Svijet
0

Sjednica "Kobre" u vezi s aflerom Litvinjenko

FENA
Odbor Kobra koji okuplja predstavnike vlade i britanskih službi sigurnosti treba da se sastane u ponedjeljak još jednaput u vezi s aferom Litvinjenko.

Sjednicu će voditi ministar unutarnjih poslova John Reid, izjavio je jedan glasnogovornik. "Razgovarat će se o zabrinutosti za javno zdravlje i o drugim pitanjima", kazao je on.

Bivši ruski agent Aleksandar Litvinjenko umro je u četvrtak u 43. godini u jednoj londonskoj bolnici od pretjerane doze radijacije polonija 210. Tragovi ove visokoradioaktivne supstance pronađeni su u jednom londonskom hotelu i restoranu u kojima je boravio 1. novembra, prije nego što mu je pozlilo.

Odbor Kobra (Cabinet Office Briefing Room A) sastaje se zbog nekih ozbiljnih događaja, u posebno osiguranim prostorijama.

Odbor se od četvrtka navečer sastajao već nekoliko puta. Predsjednik odbora se može mijenjati prema prirodi događaja koji su razlog okupljanja.

Kobra se sastala 2005. godine nakon napada na londonski javni prijevoz 7. jula, kada je izgubilo život 56 osoba; poslije otkrića u aprilu virusa H5N1 na britanskom teritoriju i nakon što je 10. augusta objavljeno da je postojala zavjera da se komercijalni avioni dignu u zrak, javlja France Presse.

U redakcijskom izvještaju Radio DW u ponedjeljak navodi da je nakon smrtonosnog trovanja radioaktivnim materijalom bivšega ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka britanska policija proširila svoju istragu.

Saradnici tajnih službi tvrde kako sve upućuje na to da su napad na Litvinjenka izveli inozemni agenti. Obdukcija leša 43-godišnjeg kritičara ruskog državnog vodstva i predsjednika Vladimira Putina je ponovno otkazana.

Pretpostavlja se da je Litvinjenkovo tijelo u toj mjeri kontaminirano radioaktivnim tvarima da bi se u životnoj opasnosti mogli naći i liječnici koji će obaviti preglede.

Povjerenik njemačke vlade za zaštitu ljudskih prava Günter Nooke pozvao je Rusiju da pruži doprinos u rješavanju ovog slučaja.

"Ali ukoliko Rusija ne sudjeluje u istrazi, niko se ne smije čuditi ako se zbog trenutnog stanja oko zaštite ljudskih prava u Rusiji budu širile kojekakve spekulacije", kazao je Nooke.

Dnevnik The Times piše u ponedjeljak da je nekadašnji ruski špijun Aleksandar Litvinjenko boravio je u Izraelu nekoliko sedmica prije smrti u okviru istrage o likvidaciji naftne tvrtke Jukos.

Dosje koji sadrži dokaze trebalo je da bude predan u ponedjeljak britanskoj policiji, ističe dnevnik. Bivši špijun predao je dosje Leonidu Nevzlinu, nekadašnjem drugom čovjeku naftne tvrtke, koji je pobjegao u Tel Aviv strahujući za svoj život nakon što je Rusija preuzela nadzor nad Jukosom.

"Nedavno je meni i mojim odvjetnicima predao dokumente koji rasvjetljavaju aferu Jukos", rekao je Nevzlin Timesu.

Citirajući neimenovane istražitelje, Times piše da je Litvinjenko otkrio "iznenađujuće" dokaze o tome što se dogodilo u toj aferi.

Nekoliko članova bivše prve ruske naftne tvrtke nestalo je ili je umrlo u tajanstvenim okolnostima, dok su drugi poput Mihaila Hodorkovskog strpani u zatvor.