Svijet
0

Sjedinjene države ponovo upozoravaju Iran

FENA
Ambasador Sjedinjenih Država pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Gregory Schulte upozorio je u petak Iran na puštanje u rad novih centrifuga u njegovim spornim aktivnostima obogaćivanja urana.

"Svako testiranje modernijih centrifuga predstavljalo bi eskalaciju nepoštivanja Irana u njegovim obavezama o zamrzavanju svake aktivnosti na obogaćivanju urana", rekao je Schulte za AFP.

Schulte je, ipak, odbio potvrditi informacije iz štampe prema kojima je Teheran ustvari započeo takva testiranja, te precizirao da o tome pitanju očekuje izvještaj koji će ovog mjeseca podnijeti generalni direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei.

"Nemamo informacija o tehničkoj prirodi eventualno novih iranskih centrifuga, ali smatramo da bi testiranje imalo za cilj pojačanje kapaciteta obogaćivanja urana", naglasio je on.

Prema informacijama iz štampe,Teheran je otpočeo na lokaciji u Natanzi testiranja naprazno centrifuga tipa P-2, koje bi bile dva-tri puta efikasnije od oko 3.000 centrifuga, tipa P-1 koje je Iran koristio u novembru.

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra nove sankcije prema Teheranu nakon neuspjeha dviju prethodnih rezilucija, nastojeći primorati Iran da zamrzne svoje aktivnosti na obogaćivanju urana, za koje Zapad misli da su usmjerene na razvijanju atomskog oružja.