Svijet
0

Sjedinjene Države osudile teheransku konferenciju o holokaustu

FENA
Američki State Department ocijenio je u ponedjeljak uvečer da je konferencija o negiranju holokausta, koja se održava u Teheranu, "prosto užasna", i naglasio da bi takvi događaji morali izazvati ozbiljnu zabrinutost širom svijeta.

"Ta konferencija, u kombinaciji sa stalnim pozivima Irana na uništenje Izraela, morala bi predstavljati ozbiljno upozorenje svima u svijetu", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, prenijele su agencije.

Vlasti u Teheranu su organizirale dvodnevnu konferenciju sa 67 učesnika iz 20 država svijeta, od kojih su neki već kažnjavani zbog širenja različitih teorija o istini o ubijanju šest miliona Jevreja tokom uništavačke kampanje koju je vodila nacistička Njemačka tokom Drugoga svjetskog rata.

Ti teoretičari, između ostalog, raspravljaju i o upotrebi gasnih komora u koncentracionim logorima, smatrajući da su nacisti imali "znatno efikasnije" načine za ubijanje ljudi.

"Konferencija organizirana kako bi se negirala činjenica da je šest miliona ljudi izgubilo život na brutalan način jednostavo je užasna", rekao je McCormack.

Iran je kontroverznu konferenciju organizirao u trenutku kada je administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha primorana zatražiti pomoć Teherana u rješavanju iračke krize.

Proiranski vjerski lideri kontrolirajuu najveći dio šiitske teritorije Iraka.