Ceremonija obilježavanja godišnjice
0

Sjećanje na 184 žrtve napada na Pentagon

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ispred Pentagona, koji je prije deset godina bio jedna od meta napada Al Qaide, danas se održava ceremonija obilježavanja godišnjice tog događaja, u kome su poginule 184 osobe.

Ispred spomenika podignutog 2008. godine, okupilo se oko 1.600 ljudi, od kojih oko 1.200 članovi porodica žrtava.

S krova Pentagona, preko jednog zida, spuštena je velika američka zastava, a minuta šutnje održana je u 09.37, tačno u trenutku kada su se teroristi obrušili u zgradu otetim putničkim avionom.

Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden poručio je prisutnima da nikakav spomenik, nikakva ceremonija, nikakve riječi, neće ispuniti prazninu nastalu odlaskom njihovih bližnjih. On je istakao da će biti upamćena i hrabrost, kako je rekao, generacije 11. septembra, pošto nikada kao poslije 11. septembra 2001. nije bilo više dobrovoljaca za američku vojsku.

Ministar odbrane Leon Panetta izjavio je da Amerika neće nikada zaboraviti žrtve te generacije, uključujući više od 6.200 vojnika koji su u posljednjih deset godina pali na dužnosti širom svijeta.

Admiral Mike Mullen, šef Združenog štaba američkih oružanih snaga, koji se nalazio u zgradi Pentagona kada je izveden napad, prisjetio se tih trenutaka. Vijenac na spomenik kod Pentagona, kasnije tokom dana položit će i predsjednik Barack Obama, koji je prisustvovao ceremonijama u New Yorku i Shanksvilleu, u Pennsylvaniji.