KCNA
0

Sj. Koreja ima plutonija za 6 do 8 nuklearnih bombi?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je objavila u petak da je došla do završne faze obogaćivanja urana te da iz korištenih šipki nuklearnog goriva proizvodi plutonij za nuklearno oružje, objavila je južnokorejska agencija Yonhap citirajući sjevernokorejsku službenu agenciju KCNA.

"Uspješno smo pristupili eksperimentu obogaćivanja urana te je on sad u završnoj fazi", objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

"Reprocesiranje korištenih šipki također je u završnoj fazi i proizvedeni plutonij koristi se za izradu oružja", kazao je stalni predstavnik Sjeverne Koreje pri UN-u u pismu Vijeću sigurnosti odgovarajući na "zahtjev za pojašnjenje" Odbora za sankcije UN-a.

Korištene šipke urana potječu iz jedinog sjevernokorejskog reaktora koji proizvodi plutonij, objavila je službena agencija.

Međunarodni stručnjaci i ranije su vjerovali da Sjeverna Koreja ima tajni program obogaćivanja urana za proizvodnju nuklearnog oružja, ali su smatrali da je taj program još u početnoj fazi. Vjeruje se da Pjongjang ima dovoljno plutonija za šest do osam bombi.

"Spremni smo za dijalog i sankcije", izjavio je sjevernokorejski diplomat u pismu upućenom UN-u.

To je pismo upućeno nakon što je Sjeverna Koreja uputila niz pomirljivih gesti prema međunarodnoj zajednici i Južnoj Koreji nakon napetosti zbog njezinih ispaljivanja projektila i nuklearnog pokusa u prvoj polovini godine.

Obogaćeni uran može se koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja, ali se vjeruje da su dosadašnja dva sjevernokorejska nuklearna pokusa - 2006. i ove godine u maju - provedena s plutonijem koji je proizveden u jedinom postojećem sjevernokorejskom nuklearnom reaktoru.

UN je nakon nuklearnog pokusa i niza pokusnih ispaljivanja projektila u proljeće ove godine uveo dodatne sankcije Sjevernoj Koreji.