Barack Obama
0

"Situacija u Gazi je neodrživa, poslat ćemo pomoć"

SRNA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je danas da je situacija u Gazi neodrživa i obećao humanitarnu pomoć vrijednu milione dolara za ovu teritoriju.

Obama se sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Bijeloj kući, a posjeta je bila dogovorena prije izraelske akcije na humanitarnim brodovima za Gazu 31. maja, u kojoj je poginulo devetoro ljudi.

Obama je apelovao da Izrael i Palestinci učine ustupke i vrate se trenutno prekinutom mirovnom procesu. On je dodao da je važno da se saznaju sve činjenice o događajima na humanitarnom brodu  "Mavi Marmara".

Obama je rekao da će SAD izdvojiti 400 miliona dolara za novu pomoć Palestincima, prenosi BBC.

Izrael je tokom dana dozvolio uvoz dodatnih količina hrane i pića u Gazu, ali i dalje zabranjuje prolaz građevinskih materijala i industrijske robe.

Abas je u obraćanju poslije Obame pozvao Izrael da prekine  "opsadu" Gaze.

Palestinski predsjednik doputovao je u SAD iz Turske, koja je oštro osudila akciju izraelskih komandosa u kojoj je poginulo devet turskih aktivista.
Abas će se tokom boravka u Vašingtonu sastati i sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Jamesom Jonesom i nekim članovima Kongresa.