Japan
0

Situacija u Fukushimi se ne pogoršava, neophodan oprez

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Situacija u nuklearki Fukushima, na sjeveru Japana, ne pogoršava se, ali je oprez neophodan, izjavio je u subotu glavni tajnik japanske vlade Yukio Edano.

On je kazao da je teško predvidjeti kada će se okončati kriza u Fukushimi, gdje se operateri od 11. marta, kada je Japan pogodio potres, a potom i cunami, bore da spriječe nuklearnu katastrofu, prenijele su agencije.

Više od 700 inženjera radi u smjenama i pokušava stabilizirati postrojenje.

Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO), koja radi na održavanju havarisane nuklearke Fukushima, saopćila je ranije u subotu da je razina radioaktivnog joda u vodama Pacifika oko Japana premašila dozvoljenu granicu 1.250 puta, prenio je AFP.

Nuklearna kriza u Japanu se pojačala nakon što je u petak nagoviješteno kako postoji opasnost da je oštećen sud u kome se nalazi reaktor 3, što ukazuje da bi radioaktivno zagađenje moglo biti veće nego što se prethodno mislilo.

Japanske vlasti, međutim, opravdavaju odluku da ne evakuiraju stanovništvo iz šireg kruga oko postrojenja. Zona evakuacije je za sada u krugu od 20 kilometara.

U Fukushimi su u toku radovi na upumpavanju svježe vode kako bi se ohladila pregrijana jezgra reaktora, a odustalo se od korištenja morske vode, jer sol može uzrokovati korozije opreme.