Dalaj-lama
0

Situacija na Tibetu se pogoršava

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dalaj-lama je izjavio u ponedjeljak da njegovi napori na osiguranju tibetanske autonomije od Kine nisu uspjeli donijeti pozitivne promjene i kako nije siguran da li će novi razgovori između njegovih posrednika i pekinških pregovarača o budućnosti himalajske regije dovesti do bilo kakvog napretka.

Izgnani tibetanski duhovni vođa govorio je neuobičajeno pesmistično o perspektivama svoje domovine.

Sedamdesettrogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir izjavio je u ponedjaljak da se situacija na Tibetu pogoršava a kritike Tibetanaca prema njegovom pregovaračkom pristupu prema Kini pojačavaju.

Dalaj-lama slijedi "srednji put" koji odbacuje pozive za punu nezavisnost i traži širu autonomiju kako bi se očuvala jedinstvena tibetanska budistička kultura.

Kina, koja vlada Tibetom otkako su komunistički vojnici okupirali tu teritoriju 1950-ih, u više je navrata optuživala Dalaj-lamu da predvodi kampanju za otcjepljenje himalajske regije od ostatka zemlje.

Dalaj-lama, koji je pobjegao u Indiju nakon propalog ustanka protiv kineske vladavine 1959., negira te optužbe.

"Cijeli svijet, osim kineske vlade, zna da Dalaj-lama ne traži otcjepljenje", izjavio je on na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Tokiju, tražeći od kineskih čelnika da pokažu "više duha" u bavljenju tibetanskim pitanjem.

"Situacija se na Tibetu ne poboljšava. Naš pristup nije uspio donijeti neke pozitivne promjene. Zato su se kritike pojačale", izjavio je on.

U nedjelju je Dalaj-lama izjavio novinarima u Tokiju da je njegova vjera u kinesku vladu postala "tanja, tanja i tanja".

Prošlog mjeseca je on izjavio da je "odustao" jer nije bilo pozitivnog odgovora u pregovorima s Pekingom.

On je sazvao poseban sastanak tibetanskih zajednica u egzilu i političkih organizacija za ovaj mjesec kako bi raspravljali o budućnosti svoje borbe.