Andrej Nesterenko
0

"Sistem S-300 ne destabilizira stanje u regiji"

FENA
Andrej Nesterenko
Andrej Nesterenko
Zvanična Moskva saopćila je u petak da instaliranje ruskog protivzračnog sistema S-300 u Abhaziji ne destabilizuje stanje u regiji i ne narušava međunarodne obaveze Rusije.

"Njegovo instaliranje ne može da ima destabilizujući uticaj na stanje u regiji i ne narušava međunarodne obaveze Rusije", rekao je predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko.

Prema njegovim riječima, sistem protivzračne odbrane S-300 predstavlja redovno naoružanje ruske vojne baze u Abhaziji, koje ima cilj rješavanje isključivo odbrambenih zadataka, prenosi Itar-Tass.

Ruskim novinskim agencijama je izvor iz Kremlja rekao da Moskva nije razmještala nove sisteme S-300 u Abhaziji i da je on instaliran prije dvije godine a da su o tome informisani zapadni partneri Rusije i da se nedavno promijenila samo lokacija na kojoj je stacioniran.

"Sistem S-300 u Abhaziji nije nov, on je instaliran prije dvije godine i o tome su bili informisani zapadni partneri. Sada se izmijenilo samo mjesto njegovog stacioniranja", rekao je taj izvor agenciji RIA Novosti.

Glavni komandant ruskog zrakoplovstva general Aleksandar Zelin izjavio je da je zrakoplovstvo instaliralo na teritoriji Abhazije jedan sistem protivzračne odbrane S-300.

"Instalirali smo S-300 na teritoriji Abhazije", rekao je Zelin, koji je najavio da će ruske snage i sistemi protivzračne odbrane obarati svaku letjelicu koja uđe u zračni prostor Abhazije i druge otcijepljene gruzijske autonomne oblasti, Južne Osetije.