Guardian
0

"Sistem je dozvolio Obami da bude presjednik"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dodjela Nobelove nagrade za mir čovjeku čiji je najveći spoljnopolitički uspjeh smanjivanje jednog rata, u Iraku, da bi pojačao drugi, u Afganistanu, "u najmanju ruku je bizarno", piše danas britanski "Guardian".

U tekstu pod naslovom "Sistem je dozvolio Obami da bude predsjednik, ali to ne znači da će ga i promijeniti" list ističe da ljudi insistiraju na razgovoru o tome šta i ko je on lično, a ne žele da razgovaraju o njegovoj politici.

"Guardian" piše da je gotovo nemoguće imati inteligentan razgovor o američkom predsjedniku Baracku Obami od kojeg svi, pristalice i protivnici, imaju nerealno velika očekivanja.

"Dok prema najnovijoj anketi trećina konzervativaca u New Jersey, na sjeveroistoku Amerike, veruje da je Obama antihrist, članovi Nobelovog komiteta u Oslu misle da je on Majka Tereza", navodi se u tekstu. 

List navodi da je Obama  proizvod određenog političkog trenutka i sistema pa je kao takav i talac spremnosti tog istog sistema na promjene. 

"Ako nije moguće objektivno izmjeriti njegovu želju da reformiše taj sistem, moguće je izmjeriti njegov učinak a dosada on nije pretjerano veliki", zaključuje "Guardian".