UN
0

Siromašnim zemljama potreban Marshallov plan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Siromašnim zemljama je potreban pravi "Marshallov plan" od oko 600 milijardi dolara godišnje, već od sada, kako bi se mogle suočiti s klimatskim promjenama, navodi se u izvještaju UN-a objavljenom u utorak.

"Velika međunarodna podrška treba da se manifestira u formi svjetskog investicijskog programa", saopćio je UN-ov Odjel za ekonomske i socijalne poslove u svojoj studiji.

"Siromašnim zemljama je potreban Marshallov plan", kazao je jedan od autora studije Richard Kozul-Wright na konferenciji za štampu, prenosi AFP.

On smatra da bi između 500 i 600 milijardi dolara godišnje, što znači jedan posto bruto svjetskog proizvoda, bilo potrebno za pomoć siromašnim zemljama da se suoče s klimatskim promjenama.

UN smatra da se problem klimatskih promjena ne može riješti jednostavno smanjivanjem emisije plina s učinkom staklenika svih zemalja u odnosu na sadašnji nivo.

Visina javnih troškova za smanjivanje učinaka klimatskih promjena ide samo do 21 milijarde dolara godišnje, a potrebne su stotine milijardi dolara, zabrinuto zaključuje UN.

Rješavanje tog problema bit će u središtu diskusija na narednoj konferenciji u Kopenhagenu u decembru. Na tom samitu šefovi država i vlada treba da pokušaju postići sporazum koji bi od 2013. godine zamijenio Protokol iz Kyota.

Za siromašne zemlje glavni je izazov da "udruže razvojne ciljeve s ciljevima vezanim za klimatske promjene", objasnio je novinarima direktor nevladine organizacije South Center Martin Khor.

UN preporučuje bogatim zemljama da prebace tehnologije siromašnim zemljama. "Velike investicije će biti neophodne, naročito u javnom sektoru, da se izgrade nove energetske infrastrukture", navodi se u studiji.

"Neophodne tehnologije postoje, ali su skupe", kazao je Khor.

"Ako bogate zemlje ne budu poštovale dugoročno angažiranje na međunarodnoj pomoći u smanjivanju siromaštva i značajno prebacivanje resursa i tehnologije, to će biti glavna prepreka rješavanju problema klimatskih promjena", saopćio je UN.