Svijet
0

Širom svijeta u 2005. teroristi ubili 14 hiljada ljudi

FENA
Više od jedanaest hiljada terorističkih napada dogodilo se 2005. godine širom svijeta i ubijeno je 14.600 ljudi, a izvele su ih skupine koje su nadahnute Al-Qaidom, premda im ona nužno i ne naređuje, objavio je u petak američki State Department.

Premda se prema tom izvještaju zbog nove metodologije novi podaci ne mogu uspoređivati s lanjskim podatkom od 3.129 terorističkih napada, moguće je da se pojača kritika predsjednika Georgea W. Busha jer njegova administracija tvrdi da pobjeđuje u ratu protiv terorizma.

U godišnjem Izvještaju o terorizmu u svijetu State Department kaže da iako Irak trenutno nije sklonište za teroriste, militantne skupine poput iračke Al-Qaide Abua Musaba al-Zarqawija tu zemlju smatraju potencijalnim skloništem i žele da ona to postane.

"Irak je ključna bojišnica protiv terorizma", rekao je novinarima posebni koordinator za protuterorizam u State Departmentu Henry Crumpton.

U svom godišnjem Izvještaju o terorizmu u svijetu State Department je naveo kako je većoj razini terorizma pridonijelo veliko povećanje nasilja prema civilima u Iraku. Oko 3.500 prošlogodinjih terorističkih napada dogodio se u Iraku i u njima je poginulo oko 8.300 ljudi.

Izvještaj zapaža kako je, ako se izuzme Irak, broj žrtava terorističkih napada u ostatku svijeta opao na oko 1.500 u 2005. s oko 3.000 u 2004.

State Department je izvijestio kako je ostvaren znatan napredak u borbi protiv Al-Qaide koja je u prošloj godini izgubila dio kontrole nad terorističkom mrežom zbog smrti ili hapšenja svojih čelnih operativaca, ali da je ta teroristička skupina i dalje najveća prijetnja Sjedinjenim Državama i njezinim saveznicima.

Crumpton je rekao kako je Al-Qaidino vodstvo pod snažnim pritiskom te kako sada ima "manje strateške snage" i manje je sposobno napasti SAD. No, upozorio je, teroristi se prilagođavaju novom stanju i šire se skupine su nadahnute Al-Qaidom, premda bez njezinoga izravnog vodstva.

"Imate niz labavo povezanih mreža koje su manje i raspršenije i koje nam je teže otkriti i napasti", rekao je Crumpton.

Crumpton je izrazio uvjerenje kako je svijet bio "sigurniji" od terorizma 2005. nego godinu prije usprkos povećanju broja terorističkih napada i žrtava.

"Ostvaren je napredak u multilateralnim naporima, u nekim regionalnim naporima i bilateralno", rekao je on, prenosi Hina, ali nije mogao kvantificirati tu povećanu sigurnost.

Iran, Sudan, Libija, Kuba, Sirija i Sjeverna Koreja i dalje su na popisu država koje SAD smatra pokroviteljima terorizma, usprkos činjenici da Sudan i Libija sve bolje surađuju u borbi protiv terorizma, kaže se u izvještaju koji izdvaja Iran kao najaktivnijeg državnog pokrovitelja terorizma koji je, tvrdi se u izvještaju, izravno podupirao teroristička djela.