Molitve, sreća i druženje
6

Širom svijeta dočekan radosni blagdan Božić

Klix.ba
Skijanje na vodi u Washingtonu u SAD-u (Foto: AFP)
Kršćani širom svijeta uz molitvu su dočekali najradosniji blagdan Božić. Papa Benedict XVI predvodio je svetu ponoćku u Bazilici sv. Petra u Vatikanu te pozvao na mir i okončanje nasilja u Siriji, Libanu, Iraku i drugim zemljama gdje vladaju nemiri.

Kršćani iz svih krajeva svijeta i svi oni koji proslavljaju radosni blagdan Božić su dočekali na Trgu Manger u Betlehemu kako bi proslavili rođenje Isusa u drevnom gradu na Zapadnoj obali u kojem je rođen. Palestincima je ovaj blagdan posebno radostan, jer su nevolje izraelske okupacije, koja je u prošlim godinama bacala sjenku na proslave Božića, ublažene nedavnim priznanjem nezavisne države Palestine.

Vodeći rimokatolički svećenik u Svetoj zemlji, latinski patrijarh Fouad Twal, izjavio je da je put prema slobodi još dug, ali da su ovogodišnje proslave nedvojbeno radosne jer slave "rođenje Krista, našeg Gospodina, i rođenje države Palestine".

Stotine ljudi pozdravilo je Twala na trgu Manger, ispred Crkve Hristovog rođenja, gdje su okupljeni uživali u radosti Božića.

Na Floridi je povodom Božića bilo veoma zabavno, najmanje 150 Djeda Mrazova surfalo je na vodi, dok su se ostali zabavljali na plaži u božićnim kostimima.

U Bagdadu su B misu osiguravale jake vojne snage, kako se ne bi ponovio pokolj iz 2010. godine, a policijske patrole su bile pojačane i u Pakistanu.

U Kini je povodom Božića sve blještalo, a vjernici su u molitvi dočekali najradosniji blagdan.

Svečano je bilo i u brojnim drugim gradovima širom svijeta. Pogledajte fotogaleriju.