Svijet
0

Širom Evrope masovni protesti protiv mjera štednje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropljani su u srijedu započeli masovne proteste protiv strogih mjera štednje kojima njihove vlade traže izlaz iz krize. Radnici su izašli na cestu u Španiji, Portugalu,Grčkoj, Belgiji i Italiji.

Većina evropskih vlada je u posljednjih nekoliko godina morala rezati potrošnju, penzije i beneficije, ali i podići poreze kako bi javni dug stavili pod kontrolu. Rezultat je bio dramatičan pad životnog standarda u većini zemalja pa su radnici odlučili izaći na ulice.

Policijske snage su zadužene za održavanje reda tokom masovnih protesta radnika koji su se u srijedu okupili na željezničkim i autobusnim stanicama i aerodromima diljem Evrope. Generalni štrajk protiv strogih mjera štednje je započeo u većem dijelu kontinenta, javlja AP.

U Španiji su do 11 sati najmanje 62 osobe privedene, a 34 su povrijeđenih, među njima i 18 policajaca. Narod je bijesan zbog visoke stope nezaposlenosti od 25 posto, širenja bijede i zatvaranja tvornica. Demonstranti su se okupili na željezničkoj stanici Atocha u Madridu gdje su skandirali i sukobili se s interventnom policijom, a okupili su se i pred tvornicom SEATA koja se nalazi izvan Barcelone. Industrija je stala, a javni prijevoz osigurava minimum usluga, prenosi tamošnja štampa.

U Belgiji je, također, započeo štrajk koji je poremetio svakodnevni život na jugu zemlje. Demonstranti nose crvene kapute i pale crvene baklje na Midi željezničkoj stanici u Bruxellesu. Thalys je otkazao sve vozove iz Njemačke još sinoć, a Eurostar je uputio upozorenje putnicima da u srijedu ne putuju iz Bruxellesa zbog poremećaja u redu vožnji.

Štrajk je započeo i u Portugalu, a očekuje se da će zatvoriti sve javne službe i poremetiti red vožnji u cijeloj zemlji.

Demonstranti su se okupili i u Italiji. Studenti u Milanu su se sukobili s policijom, a u Rimu bacali kamenje na policiju pokušavajući probiti barikade prema Palazzo Chigi gdje se nalazi rezidencija premijera Marija Montija, piše The Guardian.

Italijanski mediji javljaju i da je šest policajaca povrijeđeno u Milanu i Torinu, a jedan od njih je u kritičnom stanju. Grupa od dvadeset demonstranata je navodno napala na službenika interventne policije i premlatila ga bejzbolskim palicama, prenosi Dnevnik.hr.