Svijet
0

Epidemija dječije paralize u Siriji, humanitarci traže primirje

Klix.ba
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je potvrdila informaciju o epidemiji dječije paralize u Siriji te su dodali da postoji opasnost od širenja po cijeloj regiji. Ova vijest je potaknula brojne humanitarne i zdravstvene organizacije da pozovu zaraćene strane na primirje kako bi se djeca mogla nesmetano vakcinisati.

Svjetska zdravstvena organizacija se oglasila saopćenjem za javnost, u kojem su naveli da postoji velika opasnost od zarazne bolesti dječije paralize, koja bi se mogla proširiti u cijeloj Siriji, ali i u regiji. Slučaj obolijevanja je prvo potvrđen kod desetero djece u istočnoj pokrajini Deir al-Zour.

Još 12 djece čeka rezultate testa. Osim Sirije, još sedam susjednih zemalja je najavilo vakcinisanje kao prevenciju. Inače, u Siriji je posljednji slučaj epidemije dječije paralize zabilježen 1999. godine.

Oliver Rosenbauer, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije, je kazao novinarima da je kod ove djece potvrđena paraliza tipa jedan.

Prekid oružanih sukoba u Siriji je zatražila i Organizacija Save the Children, nakon što je WHO potvrdila da se zaista radi o ovoj bolesti.

"Dječija paraliza ne poznaje granice, tako da sve zaraćene strane moraju biti svjesne da mogu oboljeti i njihova djeca. Stoga je potrebno primirje kako bismo mogli vakcinisati svu djecu, bez obzira na to gdje žive. Ukoliko je inspektorima za hemijsko oružje bilo dozvoljeno da uđu u Siriju sa svojom opremom, onda sigurno može biti dozvoljeno i nama da uđemo sa vakcinama i pomognemo djeci", stoji u saopćenju predsjednice i izvršne direktorice organizacije Carolyn Miles.

Zdravstveni radnici upozoravaju da je građanski rat u Siriji stvorio povoljne uvjete za razvoj bolesti. Dječija paraliza je inače bolest koja uglavnom napada djecu do pet godina, a dobija se preko kontaminirane hrane i vode. Bolest može dovesti do trajne paralize i smrti, a disajni sistem prestaje raditi. UN procjenjuje da u Siriji ima i do 500.000 djece koja nisu vakcinisana protiv ove bolesti.