Svijet
0

Sirijsko nacionalno vijeće izabralo novu upravu

FENA
Sirijsko nacionalno vijeće, glavna koalicija sirijske opozicije, izabralo je u srijedu u Dohi svoju novu upravu koja će ga u četvrtak predstavljati na jednom važnom proširenom skupu s ostalim opozicionim grupama.

Novo glavno tajništvo od 40 članova treba da izabere u srijedu navečer predsjednika koji će zamijeniti Abdela Baseta Sejdu, imenovanog u junu.

U jednom velikom hotelu u glavnom gradu Katara, oko 400 poslanika iz Sirijskog nacionalnog vijeća biralo je između 29 lista koje predstavljaju različite političke grupe, počevši od laika do Muslimanske braće, kao i manjine, kao što su Asirci i Kurdi, plemena i različite sirijske regije.

Ovi izbori su okrunili proces proširenja Vijeća koji je počeo u nedjelju u Dohi i na temelju kojeg se 200 novih članova pridružilo glavnom tajništvu.

Kada je Sirijsko nacionalno vijeće zvanično formirano u oktobru 2011. godine, međunarodna zajednica ga je prihvatila kao "legitimnog sagovornika", a zatim su uslijedile kritike zbog manjka reprezentativnosti.

Prošle sedmice, američka administracija je ocijenila da više ne može predstavljati sirijsku opoziciju, posebno zato što se nije otvorila Sirijcima unutar zemlje.

Bivši poslanik Rijad Seif, član Vijeća, predstavio je u utorak navečer formiranje nove instance koja bi okupila različite komponente opozicije, pod imenom "Odbor za sirijsku nacionalnu inicijativu".

Cilj njegovog plana je da "podrži Slobodnu sirijsku vojsku, upravlja oslobođenim zonama, formira fond za podršku sirijskom narodu i jamči međunarodno priznanje.