Preuzeli kontrolu na dva punkta
0

Sirijski pobunjenici zarobili vojnike

FENA
Naoružani sirijski pobunjenici zarobili su desetine pripadnika sigurnosnih snaga, preuzevši kontrolu nad dva vojna kontrolna punkta u sjevernoj pokrajini Idlib u ponedjeljak, saopćio je opozicijski Opservatoriji za ljudska prava.

U saopćenju također stoji da su se vojni dezerteri sukobili sa sigurnosnim snagama na trećem kontrolnom punktu, ubivši i ranivši neodređen broj vojnika lojalnih predsjedniku Basharu al Assadu, javio je Reuters.

Rami Abdelrahman, direktor Opservatorija, rekao je da su se pobunjeničke akcije u ponedjeljak odvijale u regiji Džabal el-Zavija. Nije poznat broj ubijenih i zarobljenih vojnika.

Sirijska vlada je zabranila ulazak stranih novinara u zemlju što dodatno otežava potvrđivanje izvještaja.

Posljednji napadi uslijedili su tri dana nakon što je antivladina Slobodna sirijska vojska saopćila da je naredila borcima da zaustave sve ofanzivne akcije dok se ne sastanu s delegacijom Arapske lige koja nadzire Assadovo sprovođenje mirovnog plana. Posmatračka misija Arapske lige nadzire sprovođenje mirovnog plana koji poziva Asada na povlačenje tenkova s ulica, puštanje političkih zatvorenika na slobodu i razgovori s opozicijom.

UN je izvjestio da su sirijske snage, od početka gušenja ustanka u martu, ubile više od 5.000 demonstranata. Sirijske vlasti kažu da su naoružani pobunjenici ubili više od 2.000 pripadnika sigurnosnih snaga tokom 10-mjesečnog ustanka.

Pukovnik Rijad al Assad, zapovjednik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske, izjavio je u petak da je naredio borcima da zaustave sve napade kada je posmatračka misija stigla u Siriju prije 10 dana.

Međutim, video snimak kojeg su snimili pobunjenici prošle sedmice pokazuje kako su oni napravili zasjedu konvoju vojnih autobusa i ubili četiri vojnika.