Svijet
1

Sirijski pobunjenici otmicama finansiraju vojne operacije

SRNA
Pripadnici Slobodne sirijske armije
Pripadnici Slobodne sirijske armije
U Siriji je u posljednje vrijeme zabilježena serija otmica kojim pobunjenici finansiraju vojne operacije, dok obični kriminalci koriste šansu za zaradu, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

U naselju Al bab na periferi grada Alepa otmice su postale tako česte da pripadnici Slobodne sirijske armije (FSA) objavljuju brojeve za pomoć na zidovima kuća i na društvenim internet stranicama.

Jedan od mještana naselja rekao je da kada pripadnici FSA prime poziv od rodbine žrtve otmice, kreću da objavljuju prijetnje ili u operaciju spašavanja upotrebom sile.

Zvaničnik organizacije Sirijska mreža za ljudska prava Musab Azavi potvrdio je da su otmice učestale. Mještani ističu da sve strane u ratu koriste tu taktiku.

Student sa Univerziteta u Alepu, po imenu Muhamed, rekao je da se određene grupacije FSA sukobljavaju sa bandama oprtunista, ali da isto tako imaju i sopstvene operacije otmica kako bi prikupili "fondove za revoluciju".

"Jedinica po imenu Abu Bakr al Sidik otela je sina poslovnog partnera od mog ujaka i tražili su otkupninu od skoro 50. 000 eura", rekao je Muhamed.

Neimenovani katolički sveštenik, koji je pobjegao iz Alepa kada su borbe došle do njegove kuće,rekao je da je veliki broj njegovih poznanika bio otet.

Prema njegovim riječima, pripadnici FSA su znali koje su bogatije porodice u Alepu i nadzirale su njihove kuće i kretanje.

On je istakao da su oteli njegovog poznanika od čijeg su bogatog oca tražili 250.000 eura, "za potrebe revolucije". Pošto je torba sa novcem ostavljena na traženo mjesto uslijedio je poziv da je talac oslobođen.