Primirje od utorka
13

Sirijski pobunjenici će poštovati rok za prekid vatre

FENA
Sirijski pobunjenici će poštovati rok za prekid vatre, koji stupa na snagu u utorak, u skladu s mirovnim planom međunarodnog izaslanika Kofija Annana, čak i ako se vladine snage ne povuku iz naseljenih mjesta, saopćila je danas pobunjenička Slobodna sirijska armija.

"Poštovat ćemo rok čak i ako oni (vlasti u Damasku) ne povuku snage, obustavit ćemo vatru kao što smo obećali Ujedinjenim nacijama", izjavio je portparol zajedničke komande pobunjeničke vojske, pukovnik Kasem Sad al-Den.

"Ali, ako oni budu pucali, uzećemo ponovo oružje i borićemo se protiv njih", rekao je Al-Den Reutersu.

Po njegovim riječima, protekle sedmice je u Siriji ubijeno najmanje 1.000 ljudi, uglavnom civila.

Sirijska vlada je jutros poručila da neće povući trupe iz naseljenih mjesta ukoliko prethodno ne dobije pisane garancije da će i pobunjeničke oružane grupe položiti oružje.

Portparol sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdesi rekao je da Annan nije sirijskoj vladi dostavio "pisane garancije oružanih terorističkih grupa" da i one pristaju na prekid nasilja.

Agencije su ocijenile da je najnoviji zahtjev Damaska doveo u pitanje primjenu mirovnog plana Annana, zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige, koji treba da stupi na snagu za dva dana.

Komandant Slobodne sirijske armije Rijad al-Assad također je upozorio da je Annanov plan osuđen na neuspjeh jer ga sirijska vlada neće sprovesti.

Pukovnik Assad je dodao da njegova grupa nije dobila nikakav zahtjev režima sirijskog predsednika Bašara al Assada da podnese pisane garancije da će položiti oružje, navela je britanska agencija.

Po riječima Rijada al-Assada, pobunjenici su usmeno obećali da će obustaviti borbe ako to učine i vladine snage.

"Dali smo riječ da ćemo, ako režim sprovede plan, i mi to učiniti. Mi smo časni ljudi", kazao je vođa pobunjeničkih snaga.

Rijad al-Assad je prethodno, u intervjuu agenciji AP, rekao da pobunjenici ne priznaju režim Bašara al Assada i da zbog toga neće dati pisane garancije.

Annanov kabinet je prošle nedjelje saopćio da je sirijski predsjednik prihvatio sporazum o primirju, koji poziva na povlačenje vladinih snaga iz naseljenih mjesta do utorka i potpuni prekid neprijateljskih dejstava do četvrtka.

Žestoke borbe, međutim, i dalje traju, a Annan je nazvao eskalaciju nasilja neprihvatljivom i ocijenio da Sirija time krši garancije koje mu je dala da će okončati krvoproliće.

On, međutim, nije pomenuo sirijski zahtjev za pisane garancije pobunjenika.

Prema procjenama UN-a, sirijske snage su od izbijanja pobune protiv Asada u martu prošle godine ubile više od 9.000 ljudi, dok sirijske vlasti kažu da su pobunjenici ubili više od 2.500 vojnika i policajaca.

U Vatikanu, papa Benedikt XVI. je, u uskršnjoj poruci, pozvao sirijski režim da odgovori na međunarodne pozive, okonča krvoproliće i okrene se dijalogu.