Svijet
32

Sirijski piloti tvrde: Stari sovjetski avioni su i dalje najpouzdaniji

Klix.ba
Iako izgleda jadno i zastarjelo, prema riječima pilota sirijskih vazdušnih snaga, stari ruski MiG - 21 i dalje je najbolji avion za borbu protiv pobunjenika.

Dok ruski piloti za izvođenje svojih akcija u Siriji koriste najsavremeniju opremu i letjelice, avijaciju vladinih snaga uglavnom predstavljaju davno zastarjeli ruski avioni, od kojih su mnogi nastali šezdesetih godina prošlog vijeka.

Također, mnoge letjelice prilagođavane su potrebama Assadovih snaga.

Primjerice, MiG 21 nije uopšte predviđen za gađanje meta na tlu, međutim sirijske snage koriste ih veoma uspješno protiv tzv. Islamske države i drugih pobunjeničkih skupina. Najmasovnije prozveden avion u historiji avijacije, MiG 21 korišten je tokom rata u Vijetnamu, a danas, gotovo 50 godina poslije, ovi veoma pouzdani avioni koriste se u sirijskom konfliktu.

"Ovo je jedan veoma jak i pouzdan avion, a također je i veoma siguran", rekao je za RT jedan neimenovani sirijski pilot, istakavši da iza sebe ima više od 2.500 sati leta, što je više od 100 dana provedenih u upravljačkoj kabini.

Sirijska vojska prilično je nazadovala u krvavom ratu posljednjih godina, a sve je veći problem nedostatak sredstava za proizvodnju oružja, zbog toga se pribjeglo proizvodnji bombi domaće izrade.

Osim MiG-a 21, u upotrebi je i njegov nasljednik MiG - 23 koji je izašao samo 10 godina poslije. Najnoviji primjerci ovog avioni stari su najmanje 30 godina.