Svijet
13

Sirijski Opservatorij za ljudska prava: U ruskom napadu poginulo 12 ekstremista

Klix.ba
Ruski borbeni avioni su i u subotu vršili napade na glavna uporišta IDIL-a u Siriji, saopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava nakon što su mediji objavili informaciju da Rusija vrši napade na položaje sirijskih pobunjenika.

"Tokom nekoliko napada na pozicije IDIL-a zapadno od grada Al-Raqqah tokom noći čule su se eksplozije", rekao je šef Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Nakon što se Rusija našla pod optužbama Sjedinjenih Američkih Država da gađa uporište umjerenih pobunjenika, odnosno protivnika režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Opservatorij je saopćio da je u ruskim vazdušnim napadima u blizini grada Al-Raqqah poginulo 12 ekstremista.

Podsjećamo, Moskva je prije četiri dana pokrenulo vojnu akciju protiv IDIL-a u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su meta napada komunikacioni centri, vojna oprema, skladišta oružja i goriva.

Rusija ističe da je glavni cilj napada borba protiv terorizma i podrška legitimnoj vlasti u Siriji koja se bori protiv terorizma.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama upozorio je da je agresivna vojna kampanja podrške Assadu recept za katastrofu.

On je rekao kako Rusija ne pravi razliku između IDIL-a i umjerene opozicije u Siriji.