Uprkos nasilju
1

Sirijski mirovni plan se ipak sprovodi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Glasnogovornik Kofija Annana, izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju, je rekao da se mirovni plan sprovodi uprkos nasilju i kršenju primirja.

Ahmed Fawzi je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da se kriza koja traje duže od godinu dana ne može riješiti za nekoliko dana ili sedmicu. Međutim, priznao je da se ni jedna od zaraćenih strana ne pridržava primirja koje je na snagu stupilo 12. aprila.

Prema posljednjim izvještajima aktivista vladine snage su u petak ubile najmanje 23 osobe.

Nasilje se nastavlja unatoč raspoređivanju 40 nenaoružanih međunarodnih posmatrača, čiji je zadatak da potvrde implementaciju mirovnog sporazuma. Do kraja maja broj posmatrača se treba povećati na 300, piše BBC.

Fawzi je u petak rekao da su posmatrači samim svojim prisustvom pomogli da se smanji nasilje u Siriji i da će međunarodna zajednica nastaviti provođenje mirovnog sporazuma.

''Annanov plan funkcioniše i kriza koja traje godinu dana se ne može riješiti za nekoliko dana ili sedmicu. Slažem se...čini se da se ni jedna strana ne pridržava primirja u potpunosti. Neka teška oružja su povučena, neka nisu. Negdje se nasilje smanjilo, a negdje nije. Ne kažem da je ovo potpuno zadovoljavajuće'', rekao je Fawzi.

Prema izvještajima UN-a, od početka protesta u martu 2011. godine, život je izgubilo 9.000 osoba.