Svijet
5

Sirijski mališani sanjaju o prestanku rata i povratku u domovinu

Anadolija
Sirijska djeca iz izbjegličkih kampova u Turskoj ne gube nadu da će njihova zemlja biti slobodna. Svoju zemlju, rodbinu i vršnjake koji su ostali u ratom zahvaćenoj Siriji svakodnevno, kako kažu, spominju u molitvama.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Izbjeglički kampovi u turskoj pokrajini Sanliurfa pored prodavnica, pekara, biblioteka i nekih drugih pratećih objekata koji u jednoj cjelini predstavljaju pravi mali grad, imaju i škole, igraonice te ostale potrebne objekte za djecu.

O životu u izbjeglištvu te o turskoj gostoprimljivosti i bratskoj pomoći koju su pružili sirijskom narodu govore svjedočanstva četrnaestogodišnjeg dječaka Abdulkadira Hasana.

"Želimo da rat u Siriji što prije prestane te da naša zemlja postane slobodna. Hiljade djece poginulo je od posljedica bombardovanja. Mnogo ih i danas trpi bombardovanja i žive u skoro nemogućim uslovima. Želimo da rat stane. Svakodnevno se molimo Bogu da nam omogući da se vratimo u svoju zemlju, u slobodnu Siriju", kazao je novinaru Anadolije dječak Abdulkadir.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Želje jedanaestogodišnjeg Bashara Diapa ne razlikuju se mnogo od Abdulkadirovih. Njegovo srce ispunjeno je iskrenom nadom da će se rat u Siriji uskoro završiti te da će se on sa svojim roditeljima vratiti u svoj zavičaj i igrati se sa vršnjacima. 

"Mnogo ljudi je poginulo u Siriji, a među njima na hiljade djece. U Turskoj se lijepo zabavljamo. Idemo u školu. Međutim mnogo sam poželio svoj dom, učitelje i prijatelje. Želim se vratiti kući i ponovo se igrati sa vršnjacima", kazao je Bashar naglašavajući da mu je mnogo žao dječijih života koji se svakodnevno gube u, njemu neshvatljivim sukobima odraslih.