Svijet
0

Sirijski ambasador u UN-u Jaafar: Nema pomaka u mirovnim pregovorima u Ženevi

Anadolija
Bashar Jaafar (Foto: EPA)
Bashar Jaafar (Foto: EPA)
Ambasador Sirije u Ujedinjenim nacijama i šef pregovaračkog tima sirijske vlade u procesu mirovnih pregovora koji traju u Ženevi Bashar Jaafar je izjavio da nisu ostvareni nikakvi pomaci u tom procesu.

Nova runda mirovnih pregovora u Ženevi ulazi u drugu sedmicu, a specijalni izaslanik UN-a za Siriju i posrednik u pregovorima Staffan de Mistura se u poslijepodnevnim satima sastao sa delegacijom sirijske vlade koju predvodi ambasador Jaafar.

Jaafar je nakon završetka susreta se kratko obratio novinarima i kazao da ne tema današnjeg susreta bila borba protiv terorizma. Podsjetivši da je njegova delegacija Misturi predala prijedloge u vezi političke tranzicije u Siriji i odgovorila na njegova pitanja, Jaafari je kazao da do sada nisu ostvareni nikakvi konkretni pomaci u pregovorima.

On je kazao da delegacija sirijske opozicije okupljena u Vrhovnom pregovaračkom vijeću do sada nije dostavila niti jedan odgovor na prijedloge delegacije sirijske vlade, te optužio opoziciju da je zalud protratila cijelu sedmicu.

Na upit novinara o političkoj budućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Jaafar je kazao da to nije tema pregovora u Ženevi.