Svijet
0

Sirijske vojne snage ubile 10 osoba sjeverno od Damaska

FENA
Sirijske snage u subotu su ubile najmanje 10 osoba u selu sjeverno od Damaska.

Aktivist Omar Hamza je rekao da su se ubistva dogodila nakon što su grupu dezertera snage lojalne predsjedniku Asadu slijedile u selo Baka sjeverno od prijestolnice.

Ubijena su četiri pobunjenika i šest civila. Sirijski opservatoriji za ljudska prava je također saopćio da je u pitanju deset žrtava, ali je naveo da su sve žrtve bili vojni dezerteri, javio je Reuters.

Ovo krvoproliće je posljednje među incidentima koji su narušili sporazum o primirju koje je isposredovao UN.

Opservatoriji je ranije saopćio da je sukoba bilo u priobalnom regionu Latakia, ali za sada nema informacija o žrtvama, prenio je AFP.

Sirijska novinska agencija SANA je, međutim, izvijestila da su naoružani pobunjenici napali sirijske vojnike na mediteranskoj obali, što je izazvalo sukobe u kojima je poginulo i povrijeđeno više osoba s obje strane.

U međuvremenu, general-major Robert Mood, koga su Ujedinjene nacije imenovale u petak za šefa posmatračke misije, već je krenuo u glavni grad Sirije.

Kako je javila francuska novinska agencija AFP, libanska vojska je otkrila na brodu na sjeveru Libana tri kontejnera puna oružja koja je trebalo da stignu do pobunjeničkih snaga u Siriji. U kontejnerima su pronađene puške, rakete, granate i minobacači.

UN je u svojim izvještajima naveo da su sirijske snage ubile najmanje 9.000 osoba od početka nemira. Sirijske vlasti okrivljuju militante potpomognute stranim snagama za nasilje i navode da je poginulo oko 2.600 vojnika i policijskih službenika.