Svijet
47

Sirijske snage zauzele trećinu Alepa, najteži poraz od početka rata 2011. godine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sirijske vladine snage su zauzele više od trećine teritorija koju drže pobunjenici u istočnom Alepu, prenosi BBC. Gubitak Alepa za pobunjenike predstavlja najteži poraz od početka rata 2011. godine.

Ovo je veliki udarac za oružane protivnike predsjednika Bashara al-Assada. Hiljade civila je pobjeglo iz opkoljenog okruga nakon teških borbi tokom vikenda. Stotine porodica su raseljene.

Pobunjenici su istjerani iz više naselja, a nakon borbi izjavili su kako su izgubili sva sjeverna naselja koja su prethodno bila pod njihovom kontrolom, ostavljajući ih s manje od dvije trećine teritorije.

Stanovništvo u Alepu se suočava s konstantnim zračnim napadima i uličnim borbama i poslije četiri mjeseca opsade grada pokušava pobjeći u sigurnije zone.

"Stanovništvo Alepa nema ni hranu ni vodu, kao ni sredstava za prijevoz, a mnogi ljudi spavaju na ulici. Većina ih je iz istočnog otišla u zapadni Alep, a neki su se povukli ka drugim četvrtima pod kontrolom pobunjenika", izjavio je glasnogovornik mirovnih snaga UN-a Ibrahima Abua Aita.

Protjerivanje pobunjenika iz istočnog Alepa će biti poraz saveznika opozicije, posebno Saudijske Arabije, Katara i Turske, kao i zapadnih zemalja.