Svijet
0

Sirijske snage sigurnosti ubile najmanje 40 civila

FENA
Najmanje 41 civila, među kojima je sedmoro djece, ubile su sirijske snage sigurnosti u petak u Damasku i Homsu, tvrdi u subotu sirijska organizacija za praćenje poštovanja ljudskih prava, sa sjedištem u Londonu.

U saopćenju, ta organizacija navodi da je 12 osoba, uključujući dvoje djece između 10 i 12 godina, ubijeno u Homsu a da je jedan 14-godišnjak ubijen u selu Akrab u oblasti Homsa, gdje opozicija optužuje režim za planiranje masakra, prenio je AFP. Sirijska organizacija navodi da je pet civila ubijeno u gradu Hama, za koji AFP kaže da predstavlja ključnu tačku otpora režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

U provinciji Damaska, 18 civila - uključujući dvoje djece, ubijeno je u Dumi, Sakbi, Kafarbatni, Hamurijeu i Dmeiru, navodi se u saopćenju. Borci za ljudska prava navode i da su u južnoj provinciji Daraa, kolijevci revolta protiv Asada koji je izbio sredinom marta, ubijena žena i djevojčica. Također, u blizini granice s Turskom na sjeveru u provinciji Indlib, ubijena su u gradu Maaret Numan dva civila, od kojih je jedan 15-godišnji dječak, a drugi vozač taksija.

AFP podsjeća da je, prema procjenama UN-a, najmanje 4.000 civila ubijeno u Siriji u proteklih devet mjeseci. Asad je prije tri dana u intervjuu za američku TV mrežu "ABC" negirao da je izdavao naloge za ubistvo demonstranata, ističući da bi to mogao da uradi "samo ludak". Sirijski predsjednik je doveo u pitanje podatak koji iznose UN o tome da je u nemirima u Siriji, koji traju od sredine marta, ubijeno više od 4.000 ljudi, ističući da su većina žrtava pristalice vlade i da je u osmomjesečnom nasilju stradalo 1.100 vojnika i policajaca.

"Ko kaže da su Ujedinjene nacije pouzdana institucija?", upitao je sirijski predsjednik u intervjuu američkoj TV mreži. SAD i Velika Britanija izrazile su juče zabrinutost zbog nasilja u Homsu, a Vašington je pozvao Asadov režim da dozvoli ulazak mirovnim posmatračima u zemlju u skladu s planom Arapske lige. Damask, koji krivi "oružane terorističke bande" za nasilje u međuvremenu je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne u pronalaženju "časnog izlaza iz krize", prije svega na zaustavljanju ulaza oružja u Siriju.