Traže prekid gušenja protesta
0

Sirijske opozicione partije bojkotovale pregovore

SRNA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Predstavnici glavnih sirijskih opozicionih partija bojkotovali su pregovore sa vladom, ističući da neće učestvovati u razgovorima dok predsjednik Bashar al-Assad ne prekine gušenje protesta i oslobodi hiljade političkih zatvorenika.

Čak i mnogi umjereni intelektualci, nezavisni parlamentarci i neki pripadnici opozicije koji su učestvovali na konferenciji na kojoj je trebalo da se definiše okvir nacionalnog dijaloga bili su kritični nastrojeni prema odnosu vlade prema demonstrantima.

Predstavnici grupa za ljudska prava kažu da je više od 1.300 civila ubijeno, a 12.000 uhapšeno od početka demonstracija u martu, na kojima je traženo više sloboda.

"Kako da idem na konferenciju kada su mnogi moji prijatelji još u zatvoru?  Ljudi koji bi trebali da su sa nama na konferenciji su sada u zatvoru", rekao je predstavnik opozicije  Fayez Sara.

On je dodao da vlast nije pripremila podlogu za dijalog.

"Ubistva, oštre mjere i hapšenja nisu prestala, zašto onda da idemo na razgovore", rekao je Sara.

Predstavnici vlasti su istakli da je više od 500 vojnika i policajaca ubijeno u sukobima koje su provocirale islamske militantne grupe.
Assad je odgovorio na proteste mješavinom sile i obećanja reforme. 

On je poslao vojnike i tenkove u gradove da razbije demonstracije, ali je preduzeo i neke reforme, uključujući davanje državljanstva Kurdima, ukidanje drakonskog vanrednog stanja, oslobađanje stotina političkih zatvorenika i pozivanjem na nacionalni dijalog.

"U ovom trenutku dijalog nema alternativu. Alternativa je krvoproliće, ekonomski propast i samouništtenje", rekao je potpredsjednik Farouk al-Shara pred oko 200 učesnika konferencije koju je uživo prenosila sirijska televizija.

On je rekao da nacionalni dijalog treba da se nastavi na svim nivoima kako bi se prevazišla prošlost i otvorila nova stranice istorije Sirije.

Na sastanku je pozivano na hitno poništavanje člana 8. Ustava prema kojem je Bat partija u centru sirijske politike i društva.

Bat partija je na čelu Sirije od puča 1963. godine. Basharov otac Hafez al-Assad, bivši predsjednik, vladao je zemljom više od 30 godina slomivši opoziciju.