Svijet
9

Sirijske izbjeglice još jedan ramazan dočekuju daleko od svojih domova

Klix.ba
Ramazan je još jedno iskušenje za izbjeglice u kampovima u turskim gradovima, samo nekoliko kilometara od Sirije.

U izbjegličkom kampu u gradu Dulkadiroğlu blizu sirijsko-turske granice više od 18.000 ljudi okupilo se oko velikih sinija na kojima su se nalazile masline, sir, paradajz i hljeb. Za neke sirijske izbjeglice u Turskoj ovo je peti ramazan koji dočekuju u toj zemlji.

Khidr Yetim, otac dvoje djece, raduje se obilježavanju ramazana. On je zahvalan Turskoj i narodu za brigu o Sirijcima, piše Daily Sabah.

"Nadam se da će ovaj ramazan dovesti do kraja rata i da ćemo se vratiti našim domovima", rekao je Yetim.

Mirza Ammari će provesti svoj četvrti ramazan u Turskoj sa suprugom i osmero djece. Za njega jedini nedostatak ovogodišnjeg ramazana je što ga obilježava daleko od svoje domovine.

"U Turskoj se osjećam kao kod kuće, ali i dalje mi nedostaje moja zemlja. Želim se vratiti u Siriju sa svojom porodicom. Neka Allah blagoslovi muslimane u miru ovoga ramazana", uputio je svoju molbu Ammari.

Fatma Kaddu koja živi u kampu pridružila se molitvama da se vrati kući.

"Molimo se dan i noć da se vratimo kući", kazala je Kaddu.

Turska je dom za više od 2,7 miliona Sirijaca i mali dio njih - prema najnovijim podacima nešto više od 259.000, živi u 26 izbjegličkih kampova u gradovima u blizini granice. Izbjegličke kampove međunarodna zajednica je ocijenila dobrim, jer se izdvajaju od sličnih mjesta za izbjeglice u drugim zemljama, nudeći usluge modernih prodavnica, klinika i stambenih jedinica.

Kako su većina stanovnika muslimani, kampovi nude i sve što može biti potrebno tokom ramazana, uključujući i velike džamije za teravija-namaz i učenje Kur'ana 30 dana. Umjesto opskrbu osnovnim prehrambenim proizvodima kao pomoć stanovnicima, vlasti dostavljaju vaučere za hranu koje mogu iskoristiti u prodavnicama. Za izbjeglice van kampova i interno raseljenih osoba u Siriji, turske humanitarne organizacije su pokrenule kampanje za pomoć. Fondacija Diyanet, dobrotvorna organizacija koja je povezana s državnim predsjedništvom za vjerska pitanja (DIB), postavila je šatore u Azazu, gradu u Siriji, za više od 4.000 ljudi.

Ovaj ramazan muslimanske izbjeglice dočekuju van svoje zemlje koja se našla u ratu između režima i pobunjenika Bashara al-Asada. Izbjeglice u sjevernoj Siriji u neposrednoj blizini turske granice posebno pate zbog nedostatka hrane, a Ujedinjene nacije su u više navrata pozvale Asadov režim da dozvoli pristup humanitarnoj pomoći u opkoljenom području. Ipak, pristup pomoći je i dalje ograničen bez ikakvog govora o kraju građanskog rata.