SAD-e prenijele zabrinutost
0

Sirijske diplomate snimale ljude koji su protestovali

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki State Department pozvao je sirijskog ambasadora u Washingtonu i prenio mu svoju zabrinutost nakon što je primio izvještaje da su sirijske diplomate snimale ljude koji su mirno protestovali u SAD-u.

U saopćenju State Departmenta navodi se da je sirijskog ambasadora Imada Moustafu u srijedu pozvao pomoćnik američkog sekretara za diplomatsku sigurnost Eric Boswell.

"Dobili smo izvještaje da osoblje sirijske misije (u SAD-u), u nadležnosti ambasadora Moustafe, snima i fotografiše ljude koji učestvuju u mirnim demonstracijama u Sjedinjenim Državama", rekao je portparol State Departmenta.

"Vlada SAD-a veoma ozbiljno shvata izvještaje o tome da neka strana vlada pokušava da zastraši pojedince u SAD-u koji koriste svoje zakonsko pravo na slobodu govora koje štiti američki Ustav", navodi se u saopćenju koje prenosi BBC.

Sjedinjene Države su, pored toga, saopćile da istražuju navode o tome da vlasti u Damasku nastoje da kazne članove porodica Sirijaca koji u SAD-u koriste svoja zakonska prava i da će "reagovati shodno tome".

SAD su ranije odbacile optužbu sirijskog režima da je američki ambasador Robert Ford, koji je u četvrtak posjetio Hamu, centar antirežimskih protesta u Siriji, podstakao nasilje i antivladine demonstracije, naglasivši da je cilj posjete bio da se pokaže solidarnost sa sirijskim narodom.

U jučerašnjim protestima u Siriji protiv režima predsjednika Bashara al-Assada učestvovalo je skoro pola miliona ljudi, a prema tvrdnjama aktivista, snage sigurnosti ubile su najmanje 15 osoba. Prema podacima grupa za ljudska prava, od početka antivladinih protesta u Siriji sredinom marta, snage sigurnosti ubile su više od 1.300 civila i uhapsile 10.000 ljudi.